kontakt: to-dopiero-poczatek@wp.pl

Kiedy i jak rozszerzać dietę niemowlęcia?

Pierwsze dziecko czy kolejne? Jeśli pierwsze i dodatkowo jesteś na tej stronie, zakładałam że przyszedł czas na rozszerzenie diety malucha i trochę się tym stresujesz… Spokojnie! Łatwo i bezstresowo przeprowadzę Cię przez cały proces. Jestem dietetykiem, sama mam dwoje dzieci więc możesz mi zaufać. Przy drugorodnym będzie znacznie łatwiej 😉

.

.

Z tego tekstu dowiesz się:

✔ Kiedy rozpocząć rozszerzanie diety?

✔ Dlaczego nie rozszerzać diety zbyt wcześnie?

✔ Dlaczego zbyt późne wprowadzanie żywości uzupełniającej jest groźne?

✔ Jakie są oznaki gotowości do rozszerzenia diety?

✔ Dlaczego rozszerzamy dietę?

✔ W jaki sposób i jak często podawać nowe produkty?

✔ Jaką konsystencję powinno mieć podawane jedzenie?

Jeśli czegoś nie będziesz pewna, brakuje Ci jakiejś informacji zadaj śmiało pytanie w komentarzu. Na pewno odpowiem.

Zaczynamy? Zaczynamy!!

.

.

Kiedy i jak rozszerzać dietę niemowlęcia?

.

.

Kiedy rozpocząć rozszerzanie diety?

.

.

Według standardów postępowania dla Unii Europejskiej dotyczących żywienia niemowląt i małych dzieci [1] raz komitetu ESPAGHAN [2], celem do którego należny dążyć jest wyłączne lub pełne karmienie piersią przez ok. pierwszych 6 miesięcy.

O ile definicja wyłącznego karmienia piersią „niemowlę otrzymuje mleko od matki w sposób naturalny lub odciągnięte.” jest dla mnie jasna to druga część tzn. „lub pełne” jawi mi się jako co najmniej dziwna. Dlaczego? Bo mówi „Jednocześnie dopuszcza się podaż wody lub napojów na bazie wody, herbat lub soków owocowych”. Według mnie, małe dziecko nie powinno być na tak wczesnym etapie żywienia, dodatkowo przyzwyczajane do picia soków, ponieważ powodują zmniejszenie chęci na mleko. Herbata zaś zawiera taniny i inne związki, która wiążą jony żelaza.

Jednocześnie ESPAGHAN oraz Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności nadmienia, że rozpoczęcie diety nie powinno rozpocząć się wcześniej niż w 17 tygodniu życia (pełne 4 miesiące) i nie później niż w 26 t.ż (pełne 6 miesięcy). Szeroki przedział czasowy, w którym należy rozszerzać dietę, umożliwia wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy.

W dokumentach zaznaczono, że częściowe karmienie piersią lub karmienie przez krótszy czas, również są korzystne.

Jeśli wyłączne karmienie piersią jest ustabilizowane, nie ma potrzeby na dodatkowe dokarmianie lub pojenie dziecka do końca 6 m.ż. Czasami zdarzają się sytuacje niedoborów mikroelementów i innych ważnych składników odżywczych u dzieci poniżej 6 miesiąca życia ale nawet w tym przypadku zamiast przedwcześnie rozszerzać dietę, rekomendowane jest uzupełnienie tych składników w organizmie matki podczas laktacji i przekazanie ich dziecku razem z mlekiem. Ewentualne podanie dziecku brakujących składników w formie na przykład aptecznych kropli.  Według badaczy jest to mniej ryzykowne niż zbyt wczesne rozszerzanie diety.

Po tym minimalnym czasie dietę mleczną należy rozszerzyć o pokarmy uzupełniające. Początkowo jest to żywność

▫ przejściowa – czyli przetarta, pognieciona lub półpłynna, dobrana tak aby zaspokoić potrzeby odżywcze  a później

▫ żywność rodzinna. Ta z rodzinnego stołu. Oczywiście przy założeniu, że dieta rodziny jest zróżnicowania i zbilansowana. Zazwyczaj potrzebne są drobne modyfikacje, jak nie dodawanie do żywności dla dziecka soli, cukru czy ostrych przypraw.

Zmiany od karmienia piersią poprzez dietę przejściową, aż do diety rodzinnej powinny zachodzić stopniowo.

.Kiedy i jak rozszerzać dietę niemowlęcia?

.

Dlaczego nie rozszerzać diety zbyt wcześnie?

.

.

Do końca 6 m.ż. mleko matki jest najlepszym z możliwych dla dziecka pokarmów. W tym czasie każdy inny produkt, choćby to była kasza czy warzywo będzie dla dziecka mniej wartościowy.

Żywność stała, może nie zapewnić odpowiedniej ilości kalorii, substancji odżywczych czy witamin. Tak jak pisałam wcześniej zmiany w sposobie żywienia powinny zachodzić stopniowo.

Niemowlę nie jest jeszcze gotowe aby trawić niektóre produkty.

Podając żywność stałą zbyt wcześnie możemy niepotrzebnie narazić dziecko na obce patogeny podane z jedzeniem na łyżeczce. Przez to zwiększyć ryzyko biegunek a w konsekwencji spowodować niedożywienie.

Zbyt wczesne podawanie niektórych produktów może spowodować alergię.

.

 

Zapisz się na newsletter i otrzymuj dodatkowe materiały

.

Dlaczego zbyt późne wprowadzanie żywości uzupełniającej jest groźne?

.

.

Samo mleko może nie dostarczyć wystarczającej ilości energii i składników odżywczych w diecie a tym samym spowodować opóźnienie wzrostu i niedożywienie.

Samo mleko po 6 m.ż. nie jest w stanie sprostać zapotrzebowaniu dziecka na żelazo i cynk.

Brak pokarmów stałych w diecie może upośledzić rozwój nauki przeżuwania. Dziecko w starszym wieku nie będzie miało ochoty na gryzienie

Zbyt długie zwlekanie z nowymi produktami może osłabić gotowość do poznawania i akceptowania nowych smaków, konsystencji, posiłków.

.

.

Jakie są oznaki gotowości do rozszerzenia diety?

.

.

W wieku około 6 miesięcy większość niemowląt potrafi już siedzieć z podparciem. Ich koordynacja nerwowo mięśniowa pozwala na kontrolowanie ruchów głowy i szyi. Są w stanie chwycić kawałek jedzenia i przenieść go do ust. W tm czasie, dzieci zazwyczaj potrafią też zgarnąć jedzenie z łyżeczki górną wargą zamiast je zasysać. Zanika odruch wysuwania językiem ciał stałych, tak charakterystyczny dla młodszych dzieci. Poza tym ciągle patrzą na to jak Ty jesz. Są zainteresowane posiłkiem i wyciągają w jego kierunku ręce.

.Kiedy i jak rozszerzać dietę niemowlęcia?

.

Dlaczego rozszerzamy dietę?

.

.

▫Samo mleko nie wystarczy aby sprostać zapotrzebowaniu na składniki odżywcze niemowląt po 6 miesiącu życia i małych dzieci. Produkty uzupełniające mają dostarczyć dodatkowej energii, białka, żelaza, cynku, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) oraz pierwiastków śladowych. Na przykład zapas żelaza zgromadzony w organizmie niemowlęcia jeszcze z czasów życia płodowego, wystarcza mu na 4-6 pierwszych miesięcy po urodzeniu.

▫Wprowadzenie produktów uzupełniających jest pierwszym krokiem do późniejszej bardziej urozmaiconej diety i jedzenia wspólnie z rodziną.

▫Aby nauczyć dziecko gryzienia, przeżuwania i połykania pokarmów stałych.

▫Chcemy aby w przyszłości samodzielnie jadło razem z dorosłymi przy wspólnym stole.

.

.

W jaki sposób i jak często podawać nowe produkty?

.

.

Sposób podawania produktów zależy od tego na jaki rodzaj karmienia decydujemy się od samego początku. Czy jest to tradycyjny model rozszerzania diety czy BLW. O rozszerzaniu diety metodą BLW piszę >> tutaj <<
Dzisiaj zajmę się tradycyjnym modelem rozszerzaniem diety.

Zakładam, że dziecko siedzi już samodzielnie z podparciem lub bez. Pierwsze posiłki podajemy na płytkiej, dosyć twardej łyżeczce. Nie ma znaczenia czy jest ona plastikowa czy metalowa. Łyżeczkę wkładamy do buzi, lekko dociskając nią język. Nigdy nie ‚wycieramy’ jedzenia o górną wargę. Dzięki temu pozwalamy dziecku na naukę zgarniania pokarmu górna wargą.

 

Kiedy i jak rozszerzać dietę niemowlęcia?

Między 6 a 8 miesiącem żywność uzupełniająca powinna być podawana 2-3 razy dziennie.
Później gdy dziecko ma 9 miesięcy częstość dodatkowych posiłków powinna wzrosnąć do 3- 4 w ciągu dnia oraz o przekąski podawane 1-2 razy dziennie. Przekąska to na przykład kawałek chleba lub jabłka.

Mleko matki (lub modyfikowane) powinno być jednak podstawowym źródłem energii przez cały pierwszy rok życia. W drugim roku, żywność rodzinna powinna stawać się stopniowo podstawowym źródłem pożywienia.

Podawana żywność stała, powinna być zróżnicowania i o wysokiej kaloryczności. Zróżnicowanie zwiększa apetyt. Kiedy dziecku na jednym talerzyku podaje się różne produkty, ono intuicyjnie próbuje każdego po trochu, a tym samym samo zwiększa sobie różnorodność diety.

.

.

Jaką konsystencję powinno mieć podawane jedzenie?

.

.

W wieku około 6 miesięcy większość niemowląt potrafi już zgarnąć jedzenie z łyżeczki górną wargą zamiast je zasysać. Na samym początku, dosłownie przez kilka pierwszych dni, kiedy umiejętność ta jest jeszcze ćwiczona proponowałabym żywność zmiksowaną, przetartą o gładkiej półpłynnej konsystencji. Po tym krótkim czasie nauki, można przechodzić na posiłki o nieco grudkowatej konsystencji np. rozgniecione widelcem, przetarte na grubszej tarce, posiekane i nadające się do jedzenia rączkami.

Około 8 miesiąca życia język i żuchwa są już na tyle sprawne, że dziecko może żuć i przełykać bardziej stałe i większe kawałki żywności.

Dzieci w wieku od ok 9 do 12 m.ż potrafią już samodzielnie sięgnąć po jedzenie i przenieść je do ust. Pić oburącz ze zwykłego kubka. Choć ze względów bezpieczeństwa polecałabym kubek plastikowy 😉 Z powodzeniem mogą jeść żywność przygotowaną dla pozostałych członków rodziny. Oczywiście po drobnych modyfikacjach np. pokrojeniu mięsa czy ziemniaka na kawałki, bez soli.

Ważne, aby dawać dziecku jedzenie dopasowane do jego wieku i nie przeciągać w nieskończoność żywienia papkami. Takie właśnie widzę tendencje. Oczywiście zupa krem zawsze pozostanie zupą krem 😉 Ale oprócz niej musimy w zależności od wieku wprowadzać grudki i kawałki żywności.

Więcej podstawowych informacji o rozszerzaniu diety w pierwszym roku życia znajdziesz  >>tutaj <<  Z notatki można pobrać ściągawkę ze szczegółową listą produktów do wprowadzenia. Polecam 🙂 Urozmaica i przyspiesza wybór menu.

O wprowadzaniu do diety glutenu >>tutaj <<

O produktach potencjalnie alergizujących i innych problematycznych przeczytasz >>tutaj <<

A strikte dla Ciebie „Co jeśc aby włosy po ciąży nie wypadały?”

.

.

Masz pytanie? Z chęcią odpowiem 🙂

.

.

Jeśli uważasz tekst za wartościowy podziel się nim ze znajomymi.

Dziękuję!

Źródła:

1) Infant and young child feeding: standard recommendations for the European Union

2) Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne, 2016, T.13, 9-24

3) Moja głowa i doświadczenie 😉

No Comments Yet.

What do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *