kontakt: to-dopiero-poczatek@wp.pl

Kiedy, ile i jak wprowadzać gluten do diety

Cześć! Mam dla Was coś super ekstra! Coś, co oszczędzi Wam godzin ślęczenia przed komputerem, wertowania sprzecznych informacji i denerwowania się – że tak naprawdę NIC nie wiadomo na temat wprowadzania glutenu do diety. Są chętni na wiedzę tego typu, dlatego dzisiaj dzielę się najnowszymi wytycznymi: kiedy, ile i jak wprowadzać gluten do diety.

.

.

Dużo się teraz słyszy o glutenie. Że gluten to ZUOOO! Taak naprawdę nawet nie wiadomo dlaczego, ale boimy się go. Prawdę mówiąc przy pierwszym dziecku podawanie glutenu było dla mnie najbardziej stresującym momentem rozszerzania diety. Dzisiaj odpowiadam dlaczego się go bałam, jak zmieniały się wytyczne wprowadzani glutenu i o aktualnych wytycznych: kiedy, ile i jak wprowadzać gluten do diety.

Rozsiądźcie się wygodnie [o ile dziecko na to pozwala 😉] już za chwilę wszystko stanie się jasne.

.

.

Co to jest gluten?

.

.

Gluten to białko roślinne. Występuje w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia. Może pojawić się również w owsie poprzez zanieczyszczenie tego zboża innymi ziarnami. Gluten zbudowany jest z dwóch typów białek, gliadyny i gluteniny. Gluten nadaje ciastu elastyczność, ciągliwość i porowatość. Dzięki niemu wypieki są pulchne i stosunkowo długo zachowują świeżość.

.

.

W jakich produktach znajduje się gluten.

.

.

Tak jak napisane powyżej – w nasionach zbóż 😉 Tyle tylko, że zastosowanie zbóż jest znacznie szersze niż początkowo może nam się wydawać. Gluten znajduje się w mące, otrębach, pieczywie, płatkach, makaronie [to wydaje się naturalne] ale to że, jest w wyrobach cukierniczych, w wędlinach – jako substancja wiążąca, deserach, lodach, kremach czy ketchupie – już nie każdy wie… Mączka skrobiowa stosowana jest jako technologiczny ‚poprawiacz’ jakości produktów.

.

.

Dlaczego bałam się wprowadzać gluten do diety dziecka.

.

Bałam się.

Bałam się, że córka zachoruje na celiakię. Choroba powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych dzięki, którym z przewodu pokarmowego  ‚wyłapywane’ są związki odżywcze. Prowadzi to do niedożywienia i zmusza do utrzymywania ścisłej diety do końca życia. Obawiałam się, że jeśli podam gluten za wcześnie, albo za późno moje dziecko albo zachoruje na najgroźniejszą ‚wersję’ choroby czyli celiakię, albo będzie miało alergię na białka zbóż, nadwrażliwość albo nietolerancję na gluten. Wiedząc, że znajduje się on WSZĘDZIE albo przynajmniej w produktach, w których jego obecności wprost, nie spodziewałabym się wolałam nie ryzykować tylko dokładnie zgłębić temat – kiedy jest ten magiczny czas, że już można albo, że już koniecznie trzeba wprowadzać gluten do diety. Z wykształcenia jestem dietetykiem więc miałam pod ręką kilka artykułów na ten temat – tyle tylko, że stan wiedzy był zmienny…

.

.

Jak zmieniały się wytyczne wprowadzania glutenu do diety.

.

.

Zalecenia z 2007 roku mówiły o podawaniu pół łyżeczki kaszki pszennej (np. kasza manna) w przecierze jarzynowym lub mleku (2-3 g na 100ml) jeden raz dziennie. Przyznacie, że brzmi to trochę aptecznie.

Szczęśliwie zalecenia z 2014 roku nie były już tak drobiazgowe. Zrezygnowano z dokładnego liczenia gramów, ale nadal rekomendacje były takie, żeby wprowadzać gluten stopniowo pomiędzy końcem 4 a 7 miesiącem życia, w małych ilościach, w osłonie karmienia piersią.

 

.

Kiedy wprowadza się gluten w innych krajach i co z tego wynika?

.

.

Znalazłam ciekawe badanie opisane w ‚Standardy Medyczne/Pediatria’ z 2012r na temat wprowadzania żywności potencjalnie uczulającej w rożnych krajach europejskich. W omawianym badaniu wykazano, że niemowlęta karmione sztucznie otrzymywały wcześniej niż niemowlęta karmione piersią produkty oceniane jako potencjalnie alergizujące, w tym gluten. Istniały duże różnice pomiędzy poszczególnymi krajami, jeśli chodzi o moment wprowadzania tych produktów, jednak pomimo istniejącego we wszystkich krajach zalecenia o niewprowadzaniu żywności potencjalnie alergizującej do diety niemowląt przed ukończeniem 4. m.ż. była ona podawana dzieciom wcześniej 🙂  W Polsce w czasie zbierania danych obowiązywał Schemat Żywienia Niemowląt 2001 r. Według jego zaleceń gluten do diety niemowląt należało wprowadzać po ukończeniu 9 m.ż., natomiast z przeprowadzonych badań wynika, że 26,7% niemowląt karmionych sztucznie otrzymywało gluten po ukończeniu 6. m.ż. Wykazano, że wcześniejsze wprowadzanie żywności potencjalnie alergizującej, a więc w wieku 4 i 6 m.ż. ma pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka alergii i chorób atopowych u dzieci w późniejszym wieku. Obecnie wszystkie wiodące towarzystwa pediatryczne (ESPGHAN, AAP, PTP) znowelizowały zalecenia, dotyczące wprowadzania żywności potencjalnie alergizującej do diety niemowląt, ustalając za najlepszy czas, wiek pomiędzy 4. a 6. m.ż. Także w Polsce w znowelizowanym w 2007 r. Schemacie Żywienia Niemowląt Karmionych Sztucznie obniżono wiek, w którym powinno się niemowlętom podawać nowe produkty.

Poniżej tabelka pokazująca jak znaczne były różnice wprowadzania glutenu w rożnych miesiącach życia, w zależności od kraju.

Wynika z niej, że Polacy trochę obawiali się przedwczesnego wprowadzania glutenu.

.

Kiedy, ile i jak wprowadzać gluten do diety.

Kiedy, ile i jak wprowadzać gluten do diety – najnowsze badania

.

Kiedy?

.

Obecne najaktualniejsze wytyczne dotyczące wprowadzania glutenu do diety, mówią one, że karmienie piersią powinno być promowane ze względu na liczne korzyści, ale nie wpływa ona na ryzyko wystąpienia celiakii. Karmienie piersią w czasie wprowadzania glutenu również nie ma wpływu na częstość występowania tej choroby.  Gluten można wprowadzać do diety w dowolnym momencie po ukończeniu 4 miesiąca życia dziecka i oraz nie później niż do 12 miesiąca.

W badaniu udowodniono, że ekspozycja na gluten w porównaniu do próby placebo nie miała znaczącego efektu zmniejszającego ryzyko występowania celiakii. Długość karmienia piersią, zarówno wyłącznego jak i całkowitego, też nie miała wpływu na ryzyko wystąpienia tej choroby w wieku lat 3. Badanie było prowadzone na grupie dzieci o podwyższonym ryzyku wystąpienia celiakii. Kolejne badania, z 2015 roku oraz najnowsze wytyczne dotyczące karmienia piersią tylko potwierdziły te obserwacje.

Z najnowszych badań wynika, że głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na celiakię jest wystąpienie modyfikacji genetycznej. Wspomniana jest również możliwa rola czynników środowiskowych – mikroflory bakteryjnej układu pokarmowego, stosowanie antybiotyków i kalendarza szczepień w pierwszych 5 latach życia dzieci z podwyższonym ryzykiem genetycznym (ale są to na razie wnioski do dalszych badań i wymagają potwierdzenia).

.

Jak?

.

Możesz podać ją w przecierze jarzynowym bądź mleku. Karmienie piersią nie wpływa na ryzyko wystąpienia celiakii, więc tak naprawdę nie ma potrzeby wprowadzania glutenu w czasie wyłącznego karmienia piersią. Karmienie piersią ma jednak rozliczne korzystne działania, dlatego ten sposób karmienia zalecany jest w pierwszym półroczu życia i kontynuowanie w trakcie rozszerzania diety.

 

Ile?

.

Wprowadzamy go tak samo jak wszystkie inne produkty. Stopniowo i w niewielkich ilościach. Nie trzeba specjalnie poświęcać mu uwagi, odmierzać i gotować 3 gramy kaszy. Dziecku można zaproponować kaszkę dla niemowląt lub zwykłą „dorosłą” kaszę. Ja tak właśnie robiłam. Można podać kawałek bułki lub makaron. Można wprowadzić gluten w dowolnym momencie rozszerzania diety, chociaż zaleca się aby było to w pierwszym roku życia.
No mam nadzieję, że wszystko jasne. Przynajmniej do wprowadzenia kolejnych aktualizacji.

 

Więcej o prawidłowym rozszerzaniu diety dziecka w pierwszym roku życia pisałam << tutaj >>

 

 

Czego najbardziej bałaś się podczas rozszerzania diety dziecka?

.

.


Przydał Ci się ten post? Udostępnij go proszę na Facebooku!

Dziękuję !!!

Źródła:

Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne, 2016, T.13, 9-24

Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne, 2014, T.11, 231-238

 

No Comments Yet.

What do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *