kontakt: to-dopiero-poczatek@wp.pl

Co jeść aby włosy po ciąży nie wypadały

Co jeść aby włosy po ciąży nie wypadały? Dzisiaj podpowiadam  jakie proste produkty włączyć do diety, aby maksymalnie zmniejszyć wypadanie włosów po porodzie. Przyznam się Wam, że po pierwszej ciąży wypadło mi tyle włosów, że musiałam obciąć je na wysokości uszu. Krótka fryzura była fajna ale… zdecydowanie wolę dłuższe włosy 😊

 

Aby tym razem nie dostawać mini-zawałów za każdym razem, kiedy patrzę na odpływ wanny po umyciu włosów – jem. 😉 Jem te produkty, które pozwolą utrzymać się włosom na mojej głowie dłużej. Mam świadomość, że część włosów po prostu musi wypaść – to naturalne w każdym okresie życia. Zwłaszcza po narodzinach, kiedy hormony szaleją. Zrobię jednak wszystko dla nowych ‚baby hair’. Wypiję nawet TO świństwo… a z resztą czytajcie dalej…

.

.

Witaminy z grupy B

.

.

Wpływają na regenerację skóry i błon śluzowych, biorą udział w syntezie hormonów i erytrocytów. Największy wpływ na kondycję włosów mają:
 .
.

✔ kwas pantotenowy (witamina B5)

Pobudza komórki budujące łodygę włosa, czyli keratynocyty, do szybszego wytwarzania keratyny – białkowego budulca włosów. Umożliwia codzienny wzrost włosów, ponieważ uczestniczy w pozyskiwaniu energii umożliwiającej mnożenie się komórek macierzy włosa. Odpowiada również za sprężystość włosów, ich zdolność absorpcji wody i utrzymanie niezbędnej wilgotności.
Źródła witaminy to: fasola, kapusta, kalafior, zielone warzywa, grejpfruty, pomarańcze, ryby morskie.

.

.

✔ biotyna (witamina H)

Ma zdolność kumulowania cząsteczek siarki dostarczanej z pożywieniem i transportu jej do macierzy budującej włosy. W macierzy wytwarzane są silne i elastyczne wiązania między cząsteczkami siarki, które spajają łodygę włosa na całej długości. Już nieduże niedobory biotyny wywołują wypadanie włosów. Poza tym normalizuje tłuszczową przemianę materii, co zapobiega łojotokowi oraz łupieżowi.

Jest w: wątróbce, drożdżach, orzechach włoskich, orzechach ziemnych, jajkach, kalafiorze, grzybach

.

.

✔ ryboflawina (witamina B2)

Znajdziesz ją w: drożdżach, makreli, serze białym, serze żółtym, jajkach, cielęcinie, brokułach, mięsie

.

.

 

 


 Zapisz się na newsletter i otrzymuj dodatkowe materiały


✔ niacyna (witamina B3)

Jej dobrymi źródłami są: drożdże, otręby pszenne, mięso wieprzowe, cielęcina, wołowina, drób, orzeszki ziemne i ryby

.

.

✔ kwas pantotenowy (witamina B5)

Znajduje się w: drożdżach, wieprzowinie, wołowinie, grochu, jajkach, brokułach

.

.

Krótkie podsumowanie powyższego:

Prawdziwą bombą witaminową (zwłaszcza tych z grupy B) są drożdże. Te takie najzwyklejsze w paczuszkach po 10 dekagramów. Trudno byłoby je zjadać prosto z kostki 😉 w dodatku to doprowadziłoby do zagrzybienia organizmu… Jak więc je jeść? Grudkę drożdży, około 1/5 paczuszki zalej WRZĄTKIEM wymieszaj i zaczekaj aż się rozpuszczą. Wypij. Nie wąchaj. Nie delektuj się. Po prostu wypij 😉 Wiem, wiem… Ich smak nie powala na kolana… Kiedy tracisz motywację do ich picia przypomnij sobie te wszystkie włosy w odpływie wanny czy na szybie prysznica i znów na pewno nabierzesz na nie ochoty 😉

.

.

Mikroelementy

.

.

✔ żelazo (Fe)

Niedobór prowadzi do niedokrwistości, a ta w postaci przedłużającej się może objawiać się także osłabieniem, siwieniem i wypadaniem włosów

Występuje w: wątróbce, roślinach strączkowych, natce pietruszki, mięsie, orzechach

.

.

✔ cynk (Zn)

Jest uczestnikiem ogromnej ilości procesów, w tym także procesów syntezy białek oraz podziału komórek.

Znajdziesz go w: mięsie, wątróbce, roślinach strączkowych, kaszy gryczanej, orzechach

.

.

✔ selen (Se)

Badania wykazały, że pierwiastek ten może mieć wpływ na kondycję włosa, jednakże przedawkowanie go jest toksyczne i również może powodować utratę włosów…

Źródło to: wątróbka i inne podroby, orzechy

 

.

.

Nienasycone kwasy tłuszczone

.

.

✔ kwasy omega 3

Ich upośledzone wchłanianie lub niedostateczna podaż może objawiać się osłabieniem i wypadaniem włosów. Mają one wpływ na hormony androgeny, których rola w tworzeniu włosa jest bardzo istotna.

Są budulcem wielu komórek organizmu. Istotnie wpływają na prawidłową budowę mieszka włosowego i łodygi włosa. Odpowiadają za odżywienie włosów, ich wzmocnienie i nawilżenie.
Źródła kwasów omega-3: tłuste ryby morskie, np. łosoś, tuńczyk, makrela, śledź, sardynki, owoce morza, migdały, orzechy włoskie, olej rzepakowy.

Wiesz, że kwasy omega – 3 pomagają schudnąć? Więcej  przeczytasz >> tutaj  <<

.

.

Podsumowując  dieta powinna być jak najbardziej zróżnicowana.
Wiadomo jednak, że najlepsze zmiany wprowadza się stopniowo. Zamiast od dzisiaj jeść ‚wszystko co zdrowe’ zaplanuj sobie, że do diety wprowadzisz: drożdże, jajka, brokuły i od czasu do czasu wątróbkę. Na przegryzkę telewizyjną zamiast słodyczy wybieraj orzechy włoskie lub ziemne.

Co jeść aby włosy po ciąży nie wypadały

.

.

Teraz Twoja kolej – jakie masz poza żywieniowe patenty na wypadające włosy?
Podziel się wiedzą, nie bądź sknera 😜

 

Przydał Ci się ten post? Udostępnij go proszę na Facebooku!

Dziękuję !!!

 

 

No Comments Yet.

What do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *