Placuszki z cukinii – wykorzystujemy warzywa sezonowe!

Kiedy nie masz ochoty ani na bardzo sycące danie, ani na przegryzkę w postaci jabłka – wybierz coś po środku. Placki to odpowiedz na potrzebę: ‚niby jestem głodna ale sama nie wiem’ 🙂

..

.

W moim domu rodzinnym mama serwowała różne placuszki ze dwa razy w tygodniu. Ziemniaczane, z sodą, albo takie które nazwaliśmy ‚byczymi’. Idąc za jej przykładem dzisiaj proponuję Wam placki z cukinii.

Zrobienie wszystkiego [wraz ze zmywaniem Facebook Emoticons] powinno zając nie więcej niż 25 minut.

Cukinia  jest lekkostrawna. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy np. C i B1. Jej zaletą jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. W połączeniu z jej lekkostrawnością, to idealne warzywo nawet dla małych dzieci. Za jej pomocą możemy urozmaicać dietę nawet półrocznych maluchów. Nie serwuj im tylko dzisiejszych smażonych placuszków a przecier Facebook Emoticons

 Placuszki z cukinii - wykorzystujemy warzywa sezonowe! Placuszki z cukinii - wykorzystujemy warzywa sezonowe!

Przepis znalazłam u  Justyny z JUST A SALAD. Zmodyfikowałam go nieco pod nasze gusta.

Składniki na placuszki:
(na 4 duże placki)

  • 1 duża cukinia (250 g) (można tez użyć patisonów)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku – jeśli dzieci jeszcze nie znają jego smaku proponuję mniej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%. W mojej bardziej dietetycznej wersji zamiast Śmietany dodałam jogurt
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Od cukinii odkroiłam końcówki i starłam na tarce o grubych oczkach. Nie obierałam go. Posoliłam i odstawiłam na około 15 min aż puści sok. Później odcisnęłam i przełożyłam do suchej miski. Dodałam pokrojoną w drobną kosteczkę, czerwoną cebulę. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka wraz z mąką i śmietaną dodałam do naszykowanych warzyw. Doprawiłam i wymieszałam. Placuszki usmażyłam na rozgrzanym oleju, z obydwu stron (po około 2-3 min z każdej strony).

Poniżej wersja dla dorosłych z białym serkiem i warzywami.

Placuszki z cukinii - wykorzystujemy warzywa sezonowe!

Domownicy zachwyceni 🙂 Polecam przepisy Justyny.

.

.

_____________________________________________________________________

➡ polub  todopieropoczątek.pl   

➡ wejdź na    www.todopieropoczatek.pl

.

.

 

No Comments Yet.

What do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *