kontakt: to-dopiero-poczatek@wp.pl

Czym się różni „alergia pokarmowa” od „nietolerancji pokarmowej”

Hej mamusie 🙂 Prywatnie dostaję od Was sporo pytań dotyczących alergii pokarmowych. Dlatego postanowiłam wystartować z cyklem „Dieta a alergia pokarmowa” aby rozwiać wszelkie wątpliwości w tym temacie. Czym się różni „alergia pokarmowa” od „nietolerancji pokarmowej”.

.

.

Zaczynamy od podstaw.
Często słyszymy terminy
„alergia pokarmowa”,
„nietolerancja pokarmowa” albo
„nadwrażliwość na pokarmy”.
Pojęcia te są często mylone albo używane zamiennie. Ale tak naprawdę nazewnictwo nie ma wielkiego znaczenia.  Generalnie mówiąc, każde z nich oznacza odbiegającą od normy reakcję organizmu na określone produkty.

Reakcje te mogą przebiegać albo z produkcją przez organizm przeciwciał (reakcja immunologiczna)  albo mechanizmami nie związanymi z udziałem układu odpornościowego (reakcje nie immunologiczne).

.

.

Reakcje immunologiczne

.

.

Organizm nadmiernie reaguje na produkty, które u większości osób nie powodują tej odpowiedzi. Ta nadmierna reakcja, powoduje uruchomienie produkcji przeciwciał przez układ odpornościowy. Przeciwciała ‚atakują’ niektóre białka pochodzące z żywności, które układ odpornościowy  traktuje jak intruza.
Ten rodzaj odpowiedzi organizmu często nazywamy „alergią”. Alergie można podzielić na kilka typów, w zależności od tego, która część układu odpornościowego ulega aktywacji i po jakim czasie następuje reakcja.

,

,

Dwa najważniejsze typy opisuję poniżej.

,

,

Alergia typu I

Określana jako alergia zależna od przeciwciał IgE

.

.

Organizm produkuje przeciwciała IgE, uwalnia histaminy i inne mediatory chemiczne, kiedy w ustroju pojawiają się alergeny np. orzeszki ziemne. Objawy są NATYCHMIASTOWE. Na przykład wysypka, problemy z oddychaniem, kichanie. Ustalenie tych alergenów jest oczywiste i tych produktów należy unikać do końca życia.

.

.

Alergia typu III

Określana jako alergia zależna od przeciwciał IgG

.

.

Reakcje te charakteryzuje produkcja przeciwciał IgG i stopniowe tworzenie się kompleksów antygen-przeciwciało. Kompleksy te odkładane są w poszczególnych tkankach i powodują przewlekły, uogólniony stan zapalny. Widoczna reakcja nie jest natychmiastowa. Objawy są widoczne po kilku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia alergennego produktu. Dlatego bardzo trudno ustalić co nim jest.

.

.Czym się różni "alergia pokarmowa" od "nietolerancji pokarmowej"

Objawami tego typu alergii jest np. przewlekły katar, problemy ze strony przewodu pokarmowego, ból głowy  czy ciągłe zmęczenie. Aby objawy ustąpiły, alergenne produkty należy wyeliminować z diety na pewien czas a następnie po ustąpieniu objawów, ponownie powoli je wprowadzać.

.

.

Moja córka przez dwa lata nieustannie chorowała. Zapalenie gardła, uszu, oskrzeli. Katar i kaszel były właściwie przez cały rok. Wszystko to bez gorączki. Organizm nawet nie próbował zwalczać tego samoistnie. W ciągu tych dwóch lat, dostała aż 13 antybiotyków!!!!
Szukaliśmy z mężem przyczyny. ‚Zaleczenie’ przy pomocy aptecznych leków to była droga donikąd.
Zrobiliśmy jej testy na przeciwciała IgE. Wszystko było w porządku. A Mała nadal chorowała.
Po jakimś czasie postanowiliśmy zrobić jej testy na przeciwciała IgG. Okazało się, że ma bardzo wysoką nietolerancję na białka mleka krowiego, jajka i pszenicę!!!
Wykluczyłam te produkty z diety ale mimo po dwóch tygodniach pojawiła się infekcja. Była to jednak infekcja zupełnie inna niż dotychczas. Po pierwsze pojawiła się gorączka 🙂 Później obyło się bez inhalacji sterydem i antybiotyku, jak bywało dotychczas.

Produkty, na które wykryto nietolerancję przebiegającą z produkcją przeciwciał IgG, należy wykluczyć z diety minimalnie na 3 miesiące. W większości przypadków, wykluczenie jest niezbędne na okres 9-12 miesięcy. Zobaczymy jak będzie w naszym przypadku, ale jeśli dzięki zmienionej diecie moje dziecko wreszcie przestanie chorować będzie warto 🙂

.

.

Nietolerancja pokarmowa

.

.

Niewłaściwe reakcje na dany produkt mogą przebiegać również bez angażowania układu immunologicznego. Takie reakcje nazywamy „nietolerancjami pokarmowymi”. Mogą one być wywołane wrażliwością na niektóre substancje znajdujące się w żywności (np. substancje chemiczne). Albo co zdarza się częściej, wynikać z niedoborów enzymatycznych.

.

.

Najczęściej spotykamy się z nietolerancją laktozy. Widzimy jej skutki kiedy w organizmie jest zbyt mało enzymu laktazy rozkładającego laktozę czyli cukier zawarty np. w mleku krowim. Do objawów należą wzdęcia i biegunka.

.

.

Inną częstą nietolerancją pokarmową jest nietolerancja histaminy. Żywność, która zawiera spore jej ilości to na przykład: czerwone wino, sery, tuńczyk. Są też produkty, które same w sobie nie zawierają dużo histaminy, ale mogą wywoływać jej uwalnianie w organizmie. Są to między innymi owoce cytrusowe, banany, pomidory i czekolada.

Objawami tej nietolerancji są na przykład: katar, zaczerwienienie skóry, migrena, problemy żołądkowo jelitowe.

.

.

Jestem ciekawa czy zauważyłaś u swojego dziecka lub u siebie objawy, których nie wiesz z czym połączyć?
Może ten teks uzmysłowił Ci, że ciągłe przeziębienie i kaszel to niekoniecznie objaw infekcji a alergii pokarmowej.

.

.

.

Zapisz się na newsletter i otrzymuj dodatkowe materiały

.


Pobierz tabelę z przykładami pokarmów i umiejętnościami w zakresie żywienia w poszczególnych miesiącach życia.


.

 

Dziękuję !!!

No Comments Yet.

What do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *